2017. április 5., szerda

A várandósság és a magzati világ

Ezen a napon a fogantatás, fogamzásgátlás, a várandósság és a magzati világ témaköröket jártuk körül.

Szerelmes vers írása - Bár témaként inkább még az előző naphoz csatolható, mégis erre a napra maradt (ekkor tudtunk megfelelő tanári segítséget biztosítani). Ez jó döntésnek bizonyult, mert igen szép versek születtek.




Kahoot! teszt - az egész témahét során nagyon fontosnak tartottuk a visszajelzéseket és a méréseket, ezért a szerda reggelt egy teszttel indítottuk. Az itt nyújtott teljesítményüket egyébként érdemjegyre is válthatták a diákok, ezzel többen éltek is.





A családalapítás, gyermekvárás lelki hátteréről beszélgetett kötetlenül az iskolapszichológus a gyerekekkel.



A fogantatás és a magzati világ - bevezetőként az alábbi animációs filmet nézték meg a gyerekek, majd egy hozzá kapcsolódó teszttel (Onenote-ban) ellenőriztük a megértést.




Az iskolai védőnő is bekacsolódott a napi programunkba. Ezen az állomáson a fiú és a lányok külön vettek részt és eltérő témákat érintettek. A lányokkal a nőgyógyászati vizsgálatokról (Hogyan készüljünk rá? személyi higiénia, Mi történik egy vizsgálaton?), a  várandósság alatti testi-lelki változásokról és a felmerülő kérdésekről esett szó.


"A mai napi foglalkozások alkalmával a fiúkkal főként a fiúk-férfiak világát érintettük. A testük magzati életben történő kialakulásától a születés utáni változásairól, majd az ifjúkor testi-lelki nehézségeiről beszélgettünk.Félelmeik kis részét meg tudták fogalmazni és erőteljes kíváncsiság kísérte a női test működésének 1-2 titkát. Kitértünk a személyi higiéniára, az önvizsgálat jelentőségére, hova fordulhat ha "férfi" problémái támadnának. A két nem gondolkodásbeli különbsége a párválasztás szempontjából sarkalatos kérdés, érintettük, beszélünk még róla.
Tapasztalat: A magzati modellek látványa és kézbe fogása felébresztették a kíváncsiságot  a fiúkban, kiinduló pontként szolgált a bensőségesebb beszélgetéshez." (Benkovics Irén ifjúsági védőnő)

Fogamzásgátlási módszerek - A témát a hét bevezető előadásán átbeszéltük, így ehhez kapcsolódó tankocka feladatok vártak a csapatokra, mint például:





A mai napon az Alternatíva egyesület segítette a munkánkat. Két csapat készített rajzokból animációt az ő állomásukon. Köszönjük a Nonstopmotion műhelynek a részvételt és a tartalmas programot.


via GIPHY




via GIPHY



via GIPHY


Orvosi vizsgálatok, terhesség alatti diéta
A várandóság alatt előfordul, hogy diétázni kell. A csapatok feladata egy szénhidrát tartalmú heti étrend összeállítása közösen. Ehhez a kalóriaguru oldalon találtak segítséget. A feladat végrehajtását és értékelését ellenőrző lista segítette.


És akkor a végére egy személyes megjegyzés. A mai napon főszervezőként állomáson voltam, Ez nem gyakori, hiszen a szervezés, koordinálás és problémamegoldás miatt jobb, ha más feladata nincs a szervezőnek (ez épp elég). Sajnos egyedül tanítok biológiát az iskolában, és a téma megkívánta, hogy állomásozzak én is. Ez nem teher volt, ellenkezőleg. Az egymás után érkező csapatok létszámát döbbent örömmel láttam. Általában a témahetek közepén már a diákok kevesebben jönnek, itt épp ellenkezőleg. Régen látott diákjaink is megjelentek, alig akadt hiányzó. Ennél nagyobb elismerés nem is kell. Jó programok, jó téma, élmény a tanulás :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Milyen volt?

Milyen volt nekem a digitális témahét? Ez most kicsit más. Személyes élmények. Elfáradtam. Ez most egy kicsit más fáradtság volt...