2017. április 6., csütörtök

Amikor egy új élet kezdődik

Amikor egy új élet kezdődik...

Ezen a napon a szülés, a születés és a csecsemőgondozás volt a téma.


Születés az állatvilágban - A feladat célja, hogy az emlős állatok szaporodása közötti párhuzamokat felismerjék a diákok. A feladat során egy szabadon választott emlős állat szaporodásával kapcsolatos bemutatót kellett készíteniük sway.com oldalon közösen, mindössze 20 perc alatt. A feladat értékelését áttekintő táblázat segítette. 


 




Szoptatás és kötődés - beszélgetés az iskolapszichológussal a szoptatásról, a szülők és a gyermekek közötti kötelékekről és azok későbbi szerepéről a gyermek és a szülők életében.



Csecsemő gondozása - Milyen teendőkből áll össze a csecsemők gondozása? 





Indulásképp - a szaporodásról, nemi betegségekről és a fogamzásgátlásról játékosan.



Neked volt gyerekszobád? - A feladat egy gyerekszoba megtervezése volt a Roomstyler.com oldalon. Azért esett a választásunk erre az oldalra, mert nem igényel regisztrációt és 3D-ben lehet tervezni és igen széles a berendezések választéka. Az egyik legnépszerűbb feladat volt ezen a napon.


A feladat végrehajtását egy ellenőrző lista segítette:



On the spot - 9 hónap alatt a Föld körül - Cseke Eszter és S. Takács András sorozatából két részletet választottunk: a Mexikó részből (nem volt kötelező az állomáson való részvétel, volt egy másik választási lehetőség). Egy komplikációmentes szülést (előtte megállítottuk a filmet és volt lehetőségük a diákoknak dönteni, hogy megnézik-e.) illetve egy bába történeteit hallgathattuk meg (angol nyelven, magyarul feliratozva). Fontos, hogy a filmeket egy beszélgetés követte, ahol a gyerekek választ kaphattak a kérdéseikre.   


3d tervezés  névtábla, nyomtatás - A szoba tervezése után egy névtábla, vagy a gyerekszobába kerülő dekoráció tervezése volt a feladat. A tervezéshez a Tinkercad oldalt használtuk. A nyomtatáshoz való előkészítéshez a Makerbot nyomtatónk saját szoftverét és végezetül ki is nyomtattuk a terveket és a csoportok haza is vihették (csoportonként több terv is készült a 20 perc alatt).





QR kódos keresztrejtvény - a feladat célja kettős, egyrészt játékosan felmérni a tanulók ismereteit, másrészt mindennap törekedtünk arra, hogy legyenek "mozgásos feladatok". Ennél a feladatnál az iskola területén belül rejtünk el QR kódokat, amit a gyerekeknek meg kell keresniük. Ezek a kódok a keresztrejtvényhez tartozó meghatározásokat rejtik. A rejtvény a tankockák oldalon, a QR kódok pedig itt készültek. 






Játékos feladatok a tornateremben

És az eredmények:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Milyen volt?

Milyen volt nekem a digitális témahét? Ez most kicsit más. Személyes élmények. Elfáradtam. Ez most egy kicsit más fáradtság volt...